vihannekset

Aromi auttaa ruokahävikin hallinnassa

Tuotannonohjausjärjestelmä Aromi on tärkeä työkalu koulujen ja päiväkotien ruokaa laittaville Arkean ammattilaisille. Se laskee päivittäisen raaka-ainetarpeen ja auttaa pienentämään hävikkiä.

Aromi on tuotannonohjausjärjestelmä, joka on käytössä Arkean jokaisessa toimipisteessä. Ohjelmaan kirjataan kaikki käytössä oleva reseptiikka sekä ruokalistat, ja sinne viedään kaikki raaka-aineiden tuotemerkit. Niiden perusteella ohjelma tekee tarvelaskennan, jotta aterioita valmistetaan juuri oikea määrä tarpeeseen nähden. Aromin avulla tehdään myös elintarvikkeiden ostotilaukset ja lähetyslistojen vastaanotto, joka mahdollistaa laskujen kohdistamisen oikeaan osoitteeseen.

– Aromista on valmistunut päivitetty versio, joka on tulossa käyttöön myös Arkealle. Tulevaisuudessa toimipaikat pääsevät kirjaamaan ohjelmaan myös ruoan menekin. Kun ruokaa valmistetaan seuraavan kerran, voidaan tietoa hyödyntää ja näin vähentää esimerkiksi ruokahävikin määrää, Arkean ruokapalveluasiantuntija Minna Jalo kertoo.

Arkean tavoitteena on tarjota jokaisessa koulussa ja päiväkodissa tasalaatuista ruokaa. Aromin avulla se onnistuu; kaikkien toimipaikkojen ruoat tehdään samalla reseptillä ja samoista raaka-aineista. Tulevaisuudessa myös Aromin eRuokalistat ovat merkittävässä osassa, sillä ne kertovat paitsi viikon ruoat myös ravintoarvot sekä ainesosat.

Aromin uuden version koulutukset ovat nyt käynnissä ja ensi vuoden aikana ohjelman pitäisi olla käytössä jokaisessa toimipisteessä.