ahven

Kotimainen ahven tuo luksusta kouluarkeen

Ahven on harvinainen herkku Turun alueen koulujen ja päiväkotien ruokalistalla. Sillä päästään herkuttelemaan marraskuussa – perunamuusin kera.

Marraskuun lopulla Turun ja Paimion koululaiset ja päiväkotilapset pääsevät herkuttelemaan kotimaisella ahvenella. Tämän mahdollistaa kotimaisen Kalaset Oy:n yhteistyöehdotus, joka kuulosti niin houkuttelevalta, että Arkean oli pakko tarttua syöttiin.

Kalaset Oy jalostaa kotimaisia kaloja tehtaassaan Uudessakaupungissa. Viimeisen vuoden aikana ahvenen saaliit ovat olleet niin suuria, ettei kala ole liikkunut tarpeeksi markkinoilla. Kalaset ei halunnut lähteä kilpailemaan virolaisten ahvenfileiden kanssa, joten he päättivät tarjota ahvenfileitään Arkean käyttöön.

ahven
Kalaset Oy jalostaa tuotteensa tehtaallaan Uudessakaupungissa.

Yhteistyöehdotus oli Arkealle edullinen, ja sen myötä ahven olisi mahdollista ottaa ruokalistalle yhdeksi päiväksi. Ahvenfileet toimitetaan Arkealle valmiina pakasteina ja ne tarjoillaan lapsille kerma-tillikastikkeessa perunamuusin kera keskiviikkona 25.11.2020. Yhteensä ahventa tulee Turkuun noin 2000 kiloa, joista tehdään annokset noin 25 000 ruokailijalle.

– Sain ahvenfileitä testaukseen keittiöömme ja huomasin, että se sopii erinomaisesti suurtalouskeittiöön. Tuote on valmis kypsennettäväksi sellaisenaan, sillä fileet on käsitelty ruodottomiksi. Saamme harvoin tällaisia yhteistyöehdotuksia, joten otimme kalat vastaan ilomielin, Arkean palvelu- ja tuotesuunnittelija Jarkko Malmberg kertoo.

Ahvenen lisäksi Kalaset Oy:n valikoimaan kuuluu myös muita kotimaisia kaloja, esimerkiksi kirjolohta, kuhaa, siikaa, silakoita ja haukea. Yritys on jalostanut kalaa yli 30 vuoden ajan ja myynti on noin 1,5 miljoonaa kiloa kalafileetä vuodessa. Tuotteet päätyvät pääasiassa teollisuudelle, kalatukuille, suurtalouskeittiöille ja vähittäiskauppoihin.