aamupuuro

Koulupäivä käyntiin puurolla

Jäkärlän koulun aamupalatempauksen ansiosta moni lapsi sai nauttia normaalia runsaammasta aamiaisesta. Se oli osa oppilaiden terveyskasvatusta.

 

Lokakuussa Jäkärlän koulun oppilaille tarjoiltiin harvinaista herkkua, kun kaikki koulun oppilaat aloittivat päivänsä kouluravintolassa aamupalan merkeissä. Palveluvastaava Leena Sjöroos oli keittänyt lapsille puuron ja laittanut tarjolle tuoreita sämpylöitä salaatin, kurkun, tomaatin, leikkeleen,juuston ja tuoremehun kera. Aamupala oli yksi osa terveyskasvatusta ja sen myötä pakollinen kaikille koulun lähes 180 oppilaalle ja henkilökunnan jäsenelle.

Idea aamupalatempaukseen lähti opettaja Katri Ritolan ja erityisopettaja Päivi Männistön aloitteesta. He keskustelivat leirikoulun aamupalapöydässä oppilaiden kanssa ja kiinnittivät huomiota siihen, että moni iloitsi runsaasta ja monipuolisesta valikoimasta. Keskusteluissa nousi esille, että monella lapsella saattaa jäädä arkisin aamiainen kokonaan väliin, tai se on kovin niukka. Asiaa lähdettiin jalostamaan yhdessä oppilastoimikunnan kanssa.

– Lähdin selvittämään, voisiko koulu tarjota aamupalan kaikille kertaluontoisesti ja rehtori Vesa Arponen innostui heti ajatuksesta. Alusta asti oli selvää, että aamiainen integroidaan opetukseen ja kerromme oppilaille terveellisen aamupalan merkityksestä. Halusimme herätellä heitä omien toimintatapojen mahdolliseen muuttamiseen, Männistö kertoo.

aamupuuro

Aamupalasta boostia päivään

Jäkärlän koulun oppilaat suhtautuivat koulussa tarjottavaan aamupalaan pelkästään positiivisesti. Kuudesluokkalaiset Christian Vahto, Heikki Horttanainen ja Corron Raddon syövät aamiaista kotona joka aamu, mutta koulussa heitä ilahdutti erityisesti aamiaisen monipuolisuus.

– Oli kivaa, että vaihtoehdoista sai itse valita parhaimmat. Kaikki maistui hyvältä ja aamupala auttoi keskittymään paremmin oppitunteihin. Tätä voisi olla useamminkin, pojat kertovat.

Myös Männistö kiinnitti huomiota siihen, että kaikki oppilaat söivät aamupalan hyvällä ruokahalulla ja ilman närppimistä. Moni, joka ei syö kotona koskaan puuroa, uskaltautui maistamaan sitä koulussa ja yllättyi sen herkullisuudesta.

– Oppilastoimikunnan kokouksessa saimme pelkästään positiivista palautetta. Osa kertoi jaksaneensa paremmin aamupäivän oppitunneilla ja huomanneensa, ettei lounaalla nälkä kasvanut niin isoksi kuin normaalisti. Käytävillä puhuttiin, voisiko aamupalaa olla tarjolla useamminkin, Männistö hymyilee.