kasvisruoka

Kymmenen vuotta kasvisruokaa

Arkea on tarjonnut kasvisruokavaihtoehdon yläkouluissa ja lukioissa kymmenen vuoden ajan. Sen aikana tarjonta on monipuolistunut ja kasvisruoan valitsevien määrä kasvanut.

Elokuussa tulee täyteen kymmenen vuotta siitä, kun Arkea alkoi tarjota kasvisruokaa yläkoulujen ja lukioiden kouluravintoloiden linjastoissaan tavallisen ruoan rinnalla. Sitä ennen kasvisruokaa oli varattu vain erityisruokavaliona sen etukäteen ilmoittaneille. Kasvispainotteisempaan ruokavalioon siirtyminen oli kirjattu kaupungin ilmastoympäristöohjelmaan, jonka taustalla olivat kestävän kehityksen arvot.

– Toki ajatuksena oli lisätä myös nuorten kasvistenkäyttöä ja arvostusta raaka-aineita kohtaan, jotka ovat aina olleet heikkoja varsinkin yläkouluikäisten poikien keskuudessa, Arkean palveluesimies Jaana Paananen kertoo.

kasvikset

Kasvisruoan kulutus kasvussa

Kymmenen vuotta sitten koululaisten lautasilla oleva kasvisruoka oli hyvin erilaista kuin nykypäivänä. Silloin tarjolla oli lähinnä munakaspohjaisia kasvislaatikoita, munakkaita ja kasvispihvejä sekä -pyöryköitä. Nyt käytössä on monipuolisemmin raaka-aineita, esimerkiksi erilaisia kasvisproteiineja ja myös mausteiden rohkeampi käyttäminen on tullut tutuksi Arkean valmistuskeittiöissä.

– Kasvispihvit ovat edelleen koululaisten suosikkeja, ja niiden rinnalle ovat tulleet myös kasvissosekeitto, härkäpapuhernekeitto sekä kasvislasagnette. Lapset pitävät perusruoasta, josta näkee mitä raaka-aineita se sisältää, Paananen kertoo.

Kasvisruoan kulutus on kasvanut tasaisesti kymmenen vuoden aikana. Erilaiset kasvisproteiinit, esimerkiksi härkäpapu, ovat nousseet koululaisten tietoisuuteen muun muassa pikaruokaketjujen tarjonnan kautta. Paananen kertoo noin yhden kolmasosan koululaisista valitsevan lautaselleen kasvisruokavaihtoehdon, ja usein sitä maistetaan myös lihavaihtoehdon rinnalla.

kasvikset

Uusia ruokaideoita oppilailta

Arkea kysyy tasaisin väliajoin kehitysideoita koululaisilta kasvisruokaan liittyen. Niitä voisi Paanasen mukaan tulla enemmänkin. Silloin kun joku lähettää palautteen omatoimisesti, kysytään häneltä myös ajatuksia siitä, mitä maistuisi paremmalta ja minkä ruoan voisi vaihtaa tilalle. Tavoitteena on kehittää kasvisruokatarjontaa niin, että jatkossa yhä useampi valitsisi sen linjastosta omalle lautaselleen.