lähikala

Levät veks ja lähikalaa lautaselle

Tsykin lukio Turussa haastoi koko Suomen koulut mukaan lähikalahaasteeseen. Mukaan lähti yli sata koulua, ja niissä kaikissa nautittiin lähikalasta tehtyä lounasta elokuun lopulla vietettävänä Itämeripäivänä.

Valtakunnallista Itämeripäivää vietetään vuosittain elokuun viimeisenä torstaina. Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio on ollut mukana Itämeren suojelussa jo 12 vuoden ajan, ja joka vuosi koululaiset ovat järjestäneet erilaisia tempauksia Itämeren suojelemisen puolesta. Tänä vuonna tsykkiläiset päättivät perustaa oman Itämeri-haasteen, ja mukaan kutsuttiin kaikki koulut ympäri Suomen.

– Mietimme työryhmän kanssa sopivaa haastetta maantiedon ja biologian opettajan Niina Branderin johdolla. Halusimme saada Itämeressä olevaa fosforia vähenemään, ja yksi tapa siihen on haittakalojen kannan vähentäminen. Ne sekoittavat ja möyhentävät merenpohjaa, joka puolestaan levittää fosforia. Sen takia haittakalojen määrän vähentäminen on tärkeää, Itämeri-työryhmässä mukana oleva abi Antti Silanterä kertoo.

Antti Silanterä

Tästä lähti idea vähempiarvoisten kalojen tarjoamisesta lounaaksi peruskouluissa, lukioissa ja varhaiskasvatuksessa. Arkea lähti työryhmän ideaan mukaan innostuneena. Aluksi ajatuksena oli kehittää lahnasta oma lähikalatuote, esimerkiksi pihvi tai pyörykkä, mutta kehitystyöhaasteiden myötä parhaaksi vaihtoehdoksi valikoitui valmis särkipihvi. Se löytyi Itämeripäivänä 27.8. noin 25 000 koululaisen ja päiväkotilapsen lautaselta.

– Meillä Tsykissä ruokailee päivittäin parhaimmillaan 600 opiskelijaa ja opettajaa. Jos söisimme vaikka kerran kuukaudessa lähikalasta valmistetun lounaan, saisimme poistettua merestä noin 75 ämpärillistä eli melkein 750 kg levää. Haasteeseemme lähti mukaan 100 koulua eri puolilta Suomea, joten projektillamme oli oikeasti vaikutusta, Silanterä sanoo.