päiväkotilapset

Makaronilaatikkoa ketsupilla, kiitos!

 

Spagetti ja jauhelihakastike. Kalapuikot ja perunamuusi. Makaronilaatikko. Haarlan päiväkodin esikoululaiset pitävät perusruoasta ja lounas on yksi päivän kohokohdista. 

Haarlan päiväkodissa Hirvensalossa esikoululaiset syövät kaikki päivän ateriansa koulun ruokalan puolella. Aamiaiseksi on yleensä puuroa tai leipää ja hedelmää. Moni lapsista syö aamiaista kotona, joten sitä ei odoteta aina niin kovin innostuneena. Toisin kuin lounasta. Sitä ennen ulkoillaan, joka nostattaa lasten ruokahalun äärimmilleen. 

– Liikumme ryhmän kanssa paljon, joka näkyy positiivisesti lasten ruokahalussa. Lounastaukoa odotetaan ja lautaset syödään usein tyhjäksi. Perusruoat, esimerkiksi lihapullat ja kalapuikot, ovat lasten suosikkeja, varhaiskasvatuksen opettaja Suvi Aflecht kertoo. 

Samaa mieltä ovat lapset. Spagetti ja jauhelihakastike, makaronilaatikko, nakkikastike ja kalakeitto toistuvat monen lapsen puheissa kysyttäessä päiväkodin lempiruoista. 

– Ruoka on hyvää, muttei kuitenkaan aina. Kasvislasagnesta en tykkää, siinä maistuvat liikaa kasvikset, 7-vuotias Emma toteaa. 

tytöt
Päiväkotiruoka maistuu usein Ilonalle (vas.) ja Nellalle.

 

Kasvissosekeitto on monen suosikki 

Aflecht myötäilee vieressä. Kasvislasagne ei kuulu lasten suosikkeihin. Kasvikset uppoavat kuitenkin keitoissa, esimerkiksi sosekeitto maistuu monelle. Keittopäivät ovat muutenkin lapsille mieluisia, sillä silloin saa aina jälkiruokaa. Esimerkiksi hedelmiä, välillä myös pannukakkua tai pullaa. Ne ovat lapsille luksusta. 

– Lapset ovat rohkeita maistamaan kasviksia pienen kannustuksen jälkeen. Tarjolla on selkosalaatteja, joissa raaka-aineet on jaoteltu erikseen. Silloin lasten on helpompi maistella uusia makuja, Aflecht sanoo. 

– Kirsikkatomaatti on lempikasvikseni. Se on ihanan mehukas ja pieni. Tavalliset eivät ole yhtään niin hyviä, toteaa 6-vuotias Fiona

lapset
Teemu (vas.) ja Fiona syövät päivittäin esikoulussa niin aamupalan, lounaan kuin välipalankin.

 

Kirpeää jogurttia ja aurinkokiisseliä 

Lapsilla on selkeät suosikit myös iltapäivien välipaloista. Moni pitää suklaapuurosta ja leipä, kaakao ja karjalanpiirakat saavat myös kannatusta. Ja aurinkokiisseli, jota tarjoillaan välillä luonnonjogurtin kera. 

– Jogurtti on vähän kirpeää, mutta silti hyvää. Kirpeys tekee kyllä jogurtista parempaa, 6-vuotias Anni sanoo. 

päiväkoti
Varhaiskasvatuksen opettaja Suvi Aflecht kertoo lasten odottavan innolla lounasta, ja lautaset tyhjenevät lähes joka kerta.

 

Esikouluikäiset lapset ovat jo vaihtelevasti kiinnostuneita ruoan ja raaka-aineiden alkuperästä. Hoitajilta ja opettajilta kysellään, miten juurekset kasvavat ja mitä löytyy herneiden sisältä. Silloin he hakevat keittiöstä herneitä, puolittavat ne ja selvittävät vastauksen yhdessä lapsien kanssa. 

– Kannustamme ruokailuun ja raaka-aineisiin tutustumiseen aina positiivisessa hengessä, Aflecht sanoo.