perunamuusi

Perinneruoat rokkaavat kouluruoassa

Perinteiset kotiruoat ovat pysyneet koulujen ruokalistoilla jo vuosikymmeniä. Mutta miksi lasten lautasilla ei näy pizzaa ja burgereita?

 

Turussa, Paimiossa ja Punkalaitumella koulujen ruoat valmistetaan Arkean valmistuskeittiöissä. Niitä löytyy Turun alueelta lähes sata. Kuuden viikon kiertävän ruokalistan suunnittelusta vastaa tuote- ja palvelusuunnittelija Jarkko Malmberg yhdessä työparinsa Virpi Sarakasken kanssa.

– Kouluissa syödään 20 000 ruoka-annosta päivässä, päiväkodeissa 5000 lisää. Minun tavoitteeni on, että ruoka olisi hyvää ja ravitsevaa, ja että se olisi tasalaatuista jokaisessa toimipaikassa. Oli kyseessä sitten kinkkukiusaus tai kasvissosekeitto, Malmberg sanoo.

Jarkko Malmberg

Osa lihasta korvataan kasviksilla

Ruokalista pysyy hyvin samankaltaisena vuodesta toiseen, sillä lapset ovat tyytyväisiä tarjolla oleviin ruokiin. Kalapuikot, uunimakkara, pinaattiletut, makaronilaatikko, lihapullat ja broilerpyörykät ovat olleet kouluruokaa ja vuosikymmenien ajan, ja ne kuuluvat edelleen lasten suosikkeihin. Myös kalakeitto, kaalilaatikko ja puuro pysyvät listalla. Tällä hetkellä suurimmat muutokset koskevat naudanlihan käytön vähentämistä. Jo nyt reseptejä on muutettu niin, että osassa ruokalajeista 20 prosenttia lihasta korvataan kasvisproteiinilla.

– Kun esimerkiksi jauhelihakastikkeessa osa lihasta korvataan härkäpavuilla, tekee se meidän ruokamäärillä yhteensä yli 500 kiloa vähemmän lihaa päivässä, Malmberg laskee.

Viime vuonna kouluissa kokeiltiin ensimmäisen kerran härkäpapuhernekeittoa. Siitä tuli todella hyvää palautetta niin lapsilta kuin heidän vanhemmiltaankin.

kalapuikot

 

Vähintään kaksi kertaa vuodessa kouluissa pidetään lasten lempiruokapäivä. Silloin he saavat äänestää oman suosikkinsa listalta, jonka Malmberg ja Sarakaski ovat laatineet. Uunimakkara on useimmiten äänestyksen voittaja, joissakin kouluissa kalapuikot vievät voiton. Näitä lasten lempiruokia löytyy lautasilta kuudesta kahdeksaan kertaa vuodessa. Tänä vuonna lapset saavat äänestää lempiruokapäivään parasta kasvisruokaa. Malmberg veikkaa pinaattilettujen voittavan.

– Lapset kysyvät joka vuosi pizzan ja hampurilaisten perään. Mutta kun teemme päivässä 20 000 annosta, niin niiden valmistaminen ei ole ihan niin yksinkertaista. Ne eivät ole suurtalousruokaa ja siksi nämä herkut eivät ole vielä päässeet ruokalistalle.

hernekeitto

 

Reseptiikkaa kehitellään jatkuvasti

Arkealla kehitellään koko ajan reseptiikkaa paremmaksi. Valmistuskeittiöissä työskentelevät kokit antavat hyvää palautetta reseptien kehittämisestä. Malmberg työskentelee itse myös keittiöllä, testailee uusia raaka-aineita ja viilaa reseptejä paremmiksi yhdessä kokkien kanssa.

 

Arkean suurimpia haasteita ovat ne lapset, jotka eivät syö kouluruokaa. Heitä on Turun alueella noin 3000, suurin osa yläkouluikäisiä. Malmberg ei usko, että syömättä jättäminen on pelkästään ruoan laadusta kiinni.

– Kouluruoka on niin tärkeä asia kaikille lapsille. Se vaikuttaa oppimiseen, ja ravinto on tärkeä tukitoimi opiskelulle. Kun tätä tukitoimintaa pystyy kehittämään, on se tässä työssä palkitsevinta, Malmberg sanoo.