banaanit

Reilut banaanit poskeen

Reilun kaupan viikko toi Turun kaupungin päiväkoteihin, kouluihin ja lukioihin tarjolle reilun kaupan banaanit. Niitä pistetään poskeen yhteensä 2500 kiloa yhden päivän aikana.

Lokakuussa vietettävä maailmanlaajuinen Reilun kaupan viikko on esillä myös Turun päiväkodeissa, kouluissa ja lukioissa. Tänä vuonna Turku valitsi viikon teemaksi reilut banaanit, joiden tuotantoon ja alkuperään lapset pääsevät tutustumaan koulussa esillä olevien kampanjamateriaalien myötä.

Lausteen koulussa Reilun kaupan viikkoa vietettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. 4 A luokka tutustui Reilun kaupan banaaneihin innokkaasti opettajan johdolla ja keskustelussa nousi esille monta uutta asiaa banaanien tuottamisesta. Kuten esimerkiksi se, että reilussa kaupassa tuottajat saavat kasvattamistaan tuotteista paremman hinnan ja työntekijät vähintään minimipalkkaa.

– Opimme myös sen, missä maissa banaanit kasvavat ja millainen on niiden matka Suomeen. Reilujen banaanien keräämisessä ei saa käyttää lapsityövoimaa, ja ne ovat tavallisia banaaneja kalliimpia. Ne ovat kuitenkin terveellisempiä ja ilman kemikaaleja käsiteltyjä, 9-vuotias Paivin kertoo.

Lausteen koulu
Lausteen koulun oppilaat Mimosa (vas.) ja Paivin oppivat Reilun kaupan viikolla paljon nippelitietoa reilujen banaanien alkuperästä.

Reilun kaupan viikolla päiväkodeissa, peruskouluissa ja lukioissa tarjottiin lounaan jälkiruokana Reilun kaupan banaaneja keskiviikkona 21.10. Niitä pistettiin suuhun päivän aikana noin 2500 kilon verran. Lausteen koulun oppilaat huomioivat, että banaanit olivat normaaleja banaaneja pienempiä, mutta makeamman makuisia.

– Jokainen lapsi osasi etsiä banaaneista Reilusta kaupasta kertovaa tarraa. Lisäksi huomasimme, että meille tarjotut banaanit olivat kasvaneet Perussa, 4 A -luokan opettaja Marjaana Ylönen kertoo.