syomishairio

Stoppi laihdutuspuheelle – syömishäiriöt yhä yleisempiä lapsilla ja nuorilla

Ruokavalion kaventaminen, laihduttamiseen pyrkiminen ja painon väheneminen ovat usein ensimmäiset merkit syömishäiriöstä. Siihen sairastuvat yhä useammat nuoret. Asia kannattaa nostaa heti esille, kun oman lapsen ruokailutottumukset huolestuttavat.

– Nykyään syömishäiriöön sairastutaan nuorempana kuin ennen johtuen osittain siitä, että murrosikä alkaa varsinkin tytöillä aiemmin, kertoo Lounais-Suomen-SYLI ry:n toiminnanohjaaja Sami Heimo. Yleisin syömishäiriö on epätyypillinen syömishäiriö, jossa on anoreksian ja bulimian piirteitä. Seuraavaksi yleisimmät syömishäiriöt ovat bulimia, anoreksia ja binge eating disorder (BED) eli ahmintahäiriö. Tarkkoja tilastoja tai määriä sairastavista on vaikea antaa, koska kaikilla sairastavilla ei ole diagnoosia ja hoitoa on tarjolla useilla eri tahoilla.

Lounais-Suomen-SYLIssä tehdään tärkeää työtä lasten ja nuorten syömishäiriöiden parissa. Heimo organisoi vertaistukiryhmiä ja tarjoaa koulutusta ja keskusteluapua sekä Varsinais-Suomen että Satakunnan alueella yhdessä toisen toiminnanohjaajan, Petra Alamäen, kanssa.

 

Mistä syömishäiriö johtuu?

Sairauteen johtavia tekijöitä on useita, mutta usein laukaisevana tekijänä toimii nykyään vallitseva laihdutuspuhe, jota kuulee jatkuvasti aikuisten keskuudessa. Aikuiset puhuvat usein ruokailun ja oman kehon tarkkailusta negatiivisella äänensävyllä. Puheen vaikutuksia ei välttämättä osata arvioida, koska nykyään aiheesta keskustelu on niin yleistä. Usein esimerkiksi herkkuhetkiin liittyy itsensä syyllistäminen, jolla voi olla vakavat vaikutukset nuoreen. Toki sairaudelle altistaviakin tekijöitä on useita, kuten geneettiset tekijät.

– Usein perintötekijät lataavat aseen ja ympäristö vetää liipaisimesta, tiivistää Sami Heimo.

Ympäristö, jossa lapsi kasvaa, on tärkein tekijä syömishäiriön kehittymisessä. Mitä enemmän ympäristössä on oman olemuksen vähättelyä, laihdutuspuhetta ja kelpaamattomuutta, sitä enemmän se ruokkii mahdollisuutta sairastumiseen.

laihdutuspuhe

Miten havaita syömishäiriö ajoissa?

Ensimmäisiä merkkejä syömishäiriöstä ovat ruokavalion kaventaminen ja pyrkimys laihduttamiseen sekä painon väheneminen. Kun kontrolli lisääntyy ja oireet luisuvat syömishäiriöön, ihmisestä häviää ilo, spontaanius ja välittömyys. Ihmisestä tulee usein kylmä, etäinen ja välinpitämätön, koska koko elämä pyörii oman kehon ja syömisen ympärillä. Nuoruuteen kuuluvat usein samankaltaiset piirteet, joten oireita ei ole aina yksinkertaista havaita.

Jos oman lapsen suhtautuminen ruokaan ja syömiseen huolestuttaa, asia kannattaa ottaa heti puheeksi yhdessä lapsen kanssa. Huomiseen asti ei kannata odottaa. Vaikka aihe on vaikea ja henkilökohtainen, sitä ei kannata suurennella tai siirtää vaan tarttua toimeen heti. Sairastunut kieltää usein asian ja vakuuttaa, ettei aihetta huoleen ole.

– Silloin kannattaa tukeutua faktoihin. Tutustu asiaan huolella, jotta voit perustella, miksi olet huolissasi asiasta. Näin voit kertoa nuorelle, mitkä asiat kuuluvat syömishäiriöön, millaisia oireita se aiheuttaa ja että olet havainnut samoja asioita nuoren käytöksessä, Sami Heimo kertoo.

 

Syömishäiriön hoito

Ravitsemusneuvonnan lisäksi on erittäin tärkeää saada keskusteluapua nuorelle. Apua tarjoavia tahoja on useita, kuten oma kouluterveydenhoitaja, Turun alueen syömishäiriöyksikkö sekä Lounais-Suomen-SYLI ry. Keskusteluapua voi hakea myös psykologilta tai psykoterapeutilta. Suurin osa syömishäiriöön sairastuneista saa avun avohoidossa tai päiväsairaalassa, mutta sairaalan osastohoitoakin saatetaan tarvita.

Lounais-Suomen-SYLI ry koetaan usein helposti lähestyttäväksi tahoksi, koska siellä ei puhuta numeroista tai punnita ihmisiä vaan tarjotaan vertaistukea ja keskustelua ilman sitoutumista. Myös Turun alueen syömishäiriöyksikkö tekee tärkeää työtä pienellä porukalla ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sisällä ollaankin parhaillaan tekemässä kehitystyötä asian parissa.  

laihdutuspuhe

Voiko syömishäiriöstä toipua kokonaan?

– Kuka tahansa voi toipua syömishäiriöstä. Se ei ole luonteenpiirre tai kirous vaan hoidettavissa oleva sairaus, Heimo sanoo. Hänen mielestään laihduttaminen on ajanhukkaa, koska suurimmalla osalla laihduttavista paino nousee jossain vaiheessa. Heimo kehottaa noudattamaan 6.5. vietettävän Älä laihduta -päivänkin teemaa: ”Lopeta laihduttaminen ja tee sellaisia asioita, joista nautit ja saat mielihyvää”.

 

Syömishäiriöliitto SYLI ry

Lounatuulet Yhteisötalo,

Läntinen Pitkäkatu 33

20100 Turku

Puhelin: 040 558 5265

Sähköposti: info (at) syomishairioliitto.fi