veefy

Uusi kasvisproteiini kouluravintoloihin lokakuussa

Turun kouluravintoloissa päästään maistamaan syksyllä uutta herkullista kasvisproteiinia Veefya, joka on useamman tahon yhteisen tuotekehityksen tulos. Tuote kehitettiin yhteistyössä Arkean Jarkko Malmbergin, Leipomo Salosen tuotantopäällikön Jussi Vuoren sekä Weefy Oy:n hallituksen puheenjohtajan Matti Rihkon kanssa.

Tuotekehitysprojekti lähti käyntiin Turun Kaupungin tarpeesta uudelle kasvisproteiinille. Turun kaupungin ilmastotavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2029. Jotta tavoitteisiin päästään, on julkiseen ruokailupuoleen keksittävä uusia ratkaisuja.

Reilu vuoden kehitystyön tuloksena valmistui kasvisproteiini Veefy, joka on hinnaltaan kilpailukykyinen, maukas ja valmistettu pääasiassa kotimaisista raaka-aineista. Tuote on valmistettu kaurasta, herneestä, perunasta ja rypsistä. Se ei sisällä soijaa eikä kookosrasvaa, eikä myöskään palmuöljyä, GMO:ta eikä E-koodeja.

veefy

Tuote kehitettiin yhteistyönä

Veefya kehittämässä oli vaikuttava joukko elintarvikealan osaajia. Matti Rihko, joka toimi projektin ideoijana ja sparraajana, omaa pitkän kokemuksen elintarvikealalta jo 1980-luvulta. Häntä voi kuvailla veteraaniksi ilmastoasioissa. Jussi Vuori otti haltuunsa teollisen tuotekehityksen Salosen leipomossa ja tuotetta testattiin myös Suomalaisen Pohjan ravintolakeittiössä keittiömestari Jani Hellströmin toimesta. Arkean puolelta mukana oli tuote- ja palvelusuunnittelija Jarkko Malmberg. Varsinaista työnjakoa ei tehty, vaan hommat lutviutuivat sujuvasti osapuolten omien osaamisalueiden mukaan.

– Jutilaa lainatakseni ”Kunnia kuuluu koko joukkueelle”, naurahtaa Rihko kuvaillessaan projektin sujuvaa yhteistyötä.

Projekti käynnistyi käytännön tasolla, kun Malmberg esitti tuotteen ominaisuuksista toiveet, joiden pohjalta tuotetta lähdettiin kehittämään. Tavoitteena oli löytää lihan korvike, joka olisi sopiva Food Service -puolelle sekä hinnaltaan että käyttöominaisuuksiltaan. Mausta haluttiin melko neutraali, jotta käyttömahdollisuudet olisivat monipuoliset.

– Veefya voi käyttää kuten jauhelihaa tai broileria, sillä se kestää hyvin kypsentämistä ja se on muokattavissa moniin ruokalajeihin, kertoo Jussi Vuori.

veefy

Lopputuloksena maukas lihan korvike

Haastavinta projektissa oli Vuoren mukaan prosessi, jolla tuote saatiin toimimaan teollisissa olosuhteissa. Olikin merkittävä läpimurto, kun tuotteen valmistus onnistui leipomossa. Toinen iso haaste oli saada tuotteesta koostumukseltaan lihamainen massa.

– Tuotetta kehittäessä oli kaikki tehtävä väärin leipurin näkökulmasta. Leivästä pitää saada kuohkeaa ja ilmavaa, mutta Veefystä piti saada kiinteää lihamaista massaa, kertoo Vuori tuotekehitysprosessista.

Tuotteesta saatiin lopulta kehitettyä ravintoarvoiltaan ja käytettävyydeltään jauhelihaan verrattava tuote. Vuoren mukaan Veefy soveltuu loistavasti esimerkiksi pyöryköihin ja tacoihin tai vaikka paneroiduiksi pihveiksi. Tuotetta palloteltiin vuoden verran ideoista laboratorioon ja tuotantoympäristöön sekä ravintolaan ja taas kehitysideoiden jälkeen takaisin laboratorioon. Lopulta edessä oli tuote, johon kaikki osapuolet olivat tyytyväisiä.

Lopputavoitteena on saada sekasyöjät valitsemaan omasta tahdostaan enemmän kasvisruokaa ja Veefy tarjoaakin tähän kestävän ratkaisun, joka maistuu, näyttää ja tuntuu aivan lihalta.