kouluraati

Kasvisproteiinit testissä kouluruokaraadissa

Kouluruokaraadissa ruoditaan tulevaisuuden ruokaratkaisuja yhdessä oppilaiden kanssa. Marraskuussa raatilaisina toimivat Puolalan koulun kotitalousoppilaat, jotka pääsivät testaamaan uusia kasvisproteiineja.

Kouluruokaraati kokoaa parisen kertaa vuodessa yhteen kouluruoasta vastaavia Arkean ammattilaisia ja Turun alueen ala- ja yläkoulujen oppilaita. Tarkoituksena on opettaa lapsille ruokakasvatusta sekä kehittää ja antaa ideoita tulevaisuuden kouluruoasta. Usein raadissa päästään maistamaan uutuustuotteita tai jopa kokkaamaan itse.

– Teema valitaan aina ajan hengen mukaan ja usein mukana on yhteistyökumppani, esimerkiksi jokin raaka-ainetoimittajistamme. Raatiin osallistuu yksittäisiä luokkia, välillä mukana saattaa olla koko koulukin. Kohteet valikoituvat ympäri kaupunkia, Arkean ruokapalvelusuunnittelija Jarkko Malmberg kertoo.

Jarkko Malmberg
Arkean ruokapalvelusuunnittelija Jarkko Malmberg valmisti raatilaisille maistiaisia kasvisproteiineista.

Suora palaute tavarantoimittajille

Tämän vuoden ensimmäinen kouluruokaraati järjestettiin marraskuussa Puolalan koulussa. Mukana oli kasi- ja ysiluokan kotitalousoppilaita ja yhtenä yhteistyökumppanina oli WWF Nuoret. Raati alkoi järjestöön kuuluvien Aino Räisäsen ja Nea Lapinkosken esityksellä luonnon monimuotoisuuden romahtamisesta ja kestämättömästä ruoantuotannosta. He haastoivat lapsia miettimään omia ruokatottumuksiaan, tuotantoeläimien määrän kasvua ja ruoan hiilijalanjälkeä. Aino ja Nea kannustivat lapsia tarttumaan kasvisruokaan – jos jokainen valitsisi kerran viikossa kasvisruoan lihan sijaan, säästäisi se 3800 jalkapallokentän verran maa-alaa ja yli 400 000 possua, kanaa sekä nautaa jäisi syömättä.

Toisena yhteistyökumppanina kouluruokaraadissa oli elintarvikeyhtiö Findus. Jarkko Malmberg oli valmistanut raatilaisille maistiaisia Finduksen valikoimassa olevista kasvisproteiineista. Erilaiset kasvispihvit, -palat ja -nugetit tulevat olemaan isossa roolissa kouluruokailussa tulevina vuosina, ja kouluruokaraadin kautta Malmberg saa testattua niiden makua ja rakennetta suoraan oikealla kohderyhmällä.

– Välitän raatilaisten palautteet tavarantoimittajille ja kenties tulevaisuudessa ne saattavat näkyä myös koululaisten lautasilla, Malmberg kertoo.

kouluraati
Kouluraati kokoontui marraskuussa Puolalan koulussa.

Vegepasta nousi voittajaksi, nugetit kirivät kakkoseksi

Puolalan koulun 9A-luokan oppilaat Reetta Enholm ja Siiri Sainio olivat positiivisesti yllättyneitä kasvisproteiinien mauista ja rakenteista. Erityisesti vegenugetit ja vegaanisista paloista valmistettu pasta olisivat maistuneet heille hyvin lounaaksi kouluravintolassa. Ne voittivat myös koko luokan kesken järjestetyn äänestyksen.

– Uskon, että kasvisproteiinit voisivat hyvin olla tulevaisuuden kouluruokaa, kunhan ne on hyvin valmistettu ja maustettu herkullisiksi. Toki niiden pitää myös näyttää hyvältä. Jos raaka-aineiksi valitaan halvimpia mahdollisia eikä resepteihin panosteta, saattaa koko projekti mennä pieleen heti alusta alkaen, Enholm miettii.

kouluraati
Reetta Enholmin (vas.) mielestä kouluruoan laatu vaihtelee liian paljon. Hän valitsee linjastolta kasvisruoan, jos sekasyöjille tarkoitetun ruoan maku ei houkuttele. Siiri Sainio syö kotona paljon kasvispainotteista ruokaa ja valitsee sen usein koulussakin.