kasvisruoka

Kasvisruoka alakouluihin toiseksi lounasvaihtoehdoksi?

Lukukauden alussa turkulaisissa alakouluissa järjestetty kasvisruokakokeilu houkutteli lapsia valitsemaan kasvisvaihtoehdon kouluravintolan linjastosta. Moni ei siihen kuitenkaan tarttunut.

 

Kasvisruoan lisääminen alakoulujen toiseksi lounasvaihtoehdoksi on noussut Arkean ja Turun kaupungin hankintapalveluiden edustajien keskusteluihin aina tasaisin väliajoin. Nyt syksyllä keskustelut etenivät seuraavalle tasolle, kun lukukauden alussa muutamassa alakoulussa järjestettiin kokeilujakso kasvisruoan tarjoamisesta toisena lounasvaihtoehtona. Testin aikana oli tarkoitus selvittää, miten alakoululaiset innostuvat valitsemaan kasvisruokaa ja mikä on heidän osuutensa sen syömisessä.

– Lukioissa ja yläkouluissa kasvisruokaa on tarjottu linjastolla sekaruoan rinnalla jo vuosia. Olisi kuitenkin tärkeää saada lapset totuttelemaan siihen jo pienestä asti. Sen takia koemme tärkeäksi viedä tätä asiaa nyt eteenpäin, Arkean palvelupäällikkö Mirva Röning kertoo.

Testijakso alkoi heti lukukauden alkaessa Ypsilonissa, Lyseossa ja Syvälahdessa. Se kesti syyskuun puoliväliin asti. Sekaruoan rinnalla linjastossa tarjottiin muun muassa tomaatti-linssikeittoa, vegaanista taginea, ohrasuurimopuuroa, kasvispyöryköitä, kikhernekeittoa ja kasvistortilloja. Kokeilun aikana kasvisruoka ei kuitenkaan liikkunut toivotulla tavalla ja opettajat olivat asiasta enemmän ilahtuneita kuin lapset.

– Lapset vierastivat selkeästi kasvisruokaa, ja sen menekki jäi pieneksi. Tämä johtuu siitä, että kotona lapset eivät ole vielä tottuneet syömään sitä. Vaatii siis aikaa, että kasvisruoka omaksutaan sekaruoan vaihtoehdoksi, Röning miettii.

Testijakso ei kuitenkaan lannistanut Arkean ja Turun kaupungin tavoitteita kasvisruoan lisäämisen suhteen. Signaali ja yhteinen tahtotila on, että kasvisruoka nousee alakoulujen linjastolle lähitulevaisuudessa.