Sydänmerkki

Kouluissa ja päiväkodeissa on jatkossa tarjolla Sydänmerkki-aterioita

Sydänmerkki-ateria on terveellisen ravintolaruoan merkintäjärjestelmä. Se helpottaa ruokailijaa terveellisen aterian kokoamisessa ja ruoan valmistajaa terveellisen ruoan valmistamisessa. Helmikuun alusta Arkea ottaa Sydänmerkin käyttöön koulu- ja päiväkotiaterioissa Turussa, Punkalaitumella, Järvenpäässä ja Ulvilassa. Neljänä päivänä viikossa on siis tarjolla Sydänmerkin kriteerit täyttävä ateriavaihtoehto. Sydänmerkki-symboli ruokalistalla näyttää, mikä ateriavaihtoehto noudattaa Sydänmerkin kriteereitä.

Sydänmerkki-ateria on nimensä mukaisesti ateriakokonaisuus. Se siis pitää pääruoan lisäksi sisällään lisäkkeet eli leipää ja levitettä, kasviksia öljykastikkeineen ja ruokajuoman. Sydänmerkki-aterian jokaisen osan ravitsemuslaatu on mietitty. Lisäksi energiaa ja ravintoaineita sopivassa suhteessa ja se ohjaa järkevän kokoisten ja sisältöisten aterioiden kokoamiseen.

-    On hienoa, että Arkean ammattilaisten osaaminen ja vastuullinen työ ruokailijoiden terveyden edistämiseksi tulee entistä paremmin esille, kiittelee Sydänmerkin tuotepäällikkö Mari Olli.

Valtaosa Arkean koulu- ja päiväkotiaterioista on käytännössä tähänkin asti ollut Sydänmerkin mukaisia, mutta nyt asia tulee asiakkaille näkyvämmäksi.

-    Koulu- ja päiväkotiaterioiden laadulliset kriteerit tulevat asiakasryhmäkohtaisista ravitsemussuosituksista. Sydänmerkki on helppo ottaa näiden osalta käyttöön, sillä olemme toteuttaneet Sydänmerkki-kriteereitä tähänkin asti, kertoo Arkean tuote- ja palvelusuunnittelija Jarkko Malmberg.

Sydänmerkin käyttöä on tarkoitus laajentaa vuoden 2021 aikana Arkeassa muihinkin asiakasryhmiin.

-    Kansanterveydellisesti tämä on merkittävä asia. Koulu- ja päiväkotiruokaa syö iso joukko, joten sillä on iso vaikutus mitä lapset ja nuoret päivittäin syövät. Lisäksi tottumukset vaikuttavat tulevaisuudenkin valintoihin, pohtii Arkean ravitsemusasiantuntija Maarit Ketola.

Aiheeseen liittyen: