Sydänviikko

Sydänviikko kannustaa terveellisiin valintoihin

Valtakunnallinen sydänviikko liputtaa tänä vuonna ruokailon puolesta. Teema nousee esille erityisesti päiväkotien eskarilaisten keskuudessa ja alakoulujen eka- ja tokaluokilla.

 

Sydänmerkki on ollut Arkean koulu- ja päiväkotiaterioissa helmikuusta alkaen. Se tarkoittaa sitä, että vähintään neljänä päivänä viikossa lapsille on tarjolla Sydänmerkin kriteerit täyttävä ateriavaihtoehto. Joka kevät järjestettävä valtakunnallinen sydänviikko ei siis tuo muutosta koulujen ja päiväkotien ruokalistaan, mutta muuten viikon teemat nousevat lasten ruokakasvatuksessa.

Sydänviikkoa vietetään 18.–25.4.2021 ja tänä vuonna teemana on ruokailo. Ruokapöydissä ruokitaan vatsan lisäksi myös onnistumisen iloa, yrittämistä ja hyvää tunnelmaa. Sen takia perheen yhteisiin ruokahetkiin kannattaa panostaa ja tehdä niistä kaikille odotettuja hetkiä. Tänä vuonna teema on suunnattu erityisesti esikoululaisille sekä ensimmäisen ja toisen luokan oppilaille, joiden opettajat voivat hyödyntää valmiiksi suunniteltua materiaalia omassa toiminnassaan.

– Materiaalien joukosta löytyy erilaisia tehtäviä ja pelejä, jotka tukevat ruokakasvatusta ja kannustavat lapsia positiivisesti ruoan ja raaka-aineiden pariin, Arkean tuote- ja palvelusuunnittelija Jarkko Malmberg kertoo. 

 

Perheet mukaan Instagramin kautta

Sydänviikon teemat nousevat vahvasti esille turkulaisessa päiväkodissa Pilke Satakielessä. Lasten kanssa tehdään yhdessä materiaalipankista löytyviä tehtäviä, luetaan satuja ja ryhmien kasvattajat tekevät pienryhmän kanssa kauppareissun, jossa tehdään tarvittavat hankinnat sydänystävällistä leivontahetkeä varten. Päiväkodinhuoltaja panostaa viikolla hauskoihin välipaloihin, joihin kuuluvat esimerkiksi hedelmähämähäkit. Päiväkodin johtaja Hannamari Kemppainen on tyytyväinen Sydänviikon valmiisiin materiaaleihin, joista löytyy muun muassa hauska puuhavihko ja keskusteluun kannustavia kuvituksia.

– Haastamme myös perheet osallistumaan viikkoon Instagram-tilimme kautta. Pyydämme perheiltä valokuvia kotona syötävistä terveellisistä väli- ja iltapaloista, joita jaamme IG-tilimme kautta. Ne voivat inspiroida muitakin uusien ruokien pariin, Kemppainen kertoo.

Myös Pilke Omppulassa Sydänviikko nostetaan esille esikoululaisten kanssa. Opettajat keskustelevat lasten kanssa sydänystävällisistä ruoista ja yhdessä valmistetaan terveellinen välipalasmoothie. Lapset saavat myös kotitehtävän, jossa heitä pyydetään seuraamaan unen laatua ja ruokailuja parin päivän ajan.