toiveruoka

Uunimakkara on edelleen ykkönen

Lasten suosikkiruoat nousevat taas koulujen ja päiväkotien ruokalistoille. Kestosuosikki uunimakkara perunamuusin kera äänestettiin jälleen lapsien ykkösherkuksi.

 

Arkea haluaa tarjota kouluissa ja päiväkodeissa lasten suosikkiruokia, ja niitä selvitetään kerran lukukaudessa webrobol-kyselyn avulla. Ala- ja yläkoululaisten sekä lukiolaisten lisäksi toiveitaan esittävät myös päiväkotilapset yhdessä vanhempiensa kanssa. Vuodesta toiseen kärkipaikkaa listalla pitää uunimakkara perunamuusin kera, ja sen jälkeen perästä tulevat kalapuikot, pinaattiletut ja kasvissosekeitto.

– Suosikit pysyvät samoina joka vuosi, mutta tänä vuonna uusina toiveruoiksi nousivat lihamakaronilaatikko, hernekeitto pannukakulla sekä hillolla ja lihapullat tomaattikastikkeessa, Arkean palvelupäällikkö Mirva Röning kertoo.

Vuodesta toiseen lapset toivovat sinnikkäästi myös pizzaa, burgereita ja tortilloja. Röning kertoo, että syksyn ruokalistaan tortillat ovat jo suunnitteilla, ja ruishampurilaisen voisi hyvin tarjota esimerkiksi jonkun teemapäivän yhteydessä. Pizza ei kuitenkaan koulujen ja päiväkotien pääruokana onnistu.

– Pizzan valmistus tarvitsee tuotantokapasiteettia todella paljon. Pellillisestä pizzaa syö kahdeksan oppilasta, kun lihamakaronilaatikon vuoasta syö noin 22 oppilasta. 700 oppilaan koulussa tämä tarkoittaa pizzan osalta 87,5 GN-vuokaa, kun lihamakaronilaatikon osalta se tarkoittaa vain 32 GN-vuokaa. Isoissa, lähes 2000 aterian tuotantokeittiöissä uunikapasiteetti ei riittäisi pizzojen kypsennykseen, eli ruoka ei lähtisi kuljetusaikataulun mukaisesti palvelukeittiöihin, Röning avaa.

Pizzaa voi kuitenkin olla joskus välipalatarjonnassa, esimerkiksi koulujen välipalamyynnissä. Kyselyssä toiveita esitettiin myös nuudeliruokiin liittyen, ja niitä on ajatuksena kehittää jatkossa kasvisruokien listalle.

 

Lasten suosikkiruoat helatorstaiviikolla 10.–14.5.2021:

maanantai: kasvisosekeitto ja suklaakiisseli

keskiviikko: uunimakkara ja perunasose

perjantai: lihamakaronilaatikko

 

Äänestyksen suosikkiruoat:

Sekaruoka

  1. Uunimakkara
  2. Kalapuikot
  3. Makaronilaatikko
  4. Lihapullat

 

Kasvisruoka

  1. Hernekeitto ja pannari
  2. Pinaattiletut ja puuro kiisselillä (jakavat kakkospaikan)
  3. Kasvissosekeitto, suklaakiisseli