Makaronilaatikko

Kouluruoka kehittyy jatkuvasti

Kouluruokalista uudistui syyslukukauden 2021 alussa. Kouruokalistalle lisättiin broileria ja kalaa ja siirryttiin viiden viikon kiertävään listaan. Uudistuneella ruokalistalla säilytetään terveellisyys, ravitsemuksellisuus ja maku sekä pienennetään kouluruoan ilmastovaikutusta.

Arkean valmistamat kouluateriat perustuvat kansallisiin ravitsemussuosituksiin ja kouluateria on aina kokonaisuus, joka koostuu pääruoasta lisäkkeineen, ruokajuomasta, leivästä ja levitteestä. Monipuolinen ja terveellinen ruokalista tukee lapsen ja nuoren kasvua ja kehitystä sekä tukee ruokakasvatusta. Ruokalistaa kehitetään jatkuvasti ja listalle nostetaan säännöllisesti uutuuksia. Viimeisimpänä oppilaiden toiveruokana listalle palasi tortilla. 

Olennaista on, että kouluruoka maistuu oppilaille. Käytössämme on Happy or Not -laitteita, joita kierrätämme koulujen ruokasaleissa. Pystymme näin keräämään arvokasta palautetta suoraan oppilailta. Lisäksi palautetta voi antaa Masuappin kautta, jonne myös aikuisten palautteet ovat tervetulleita.

Kehitystyön taustalla pilotti

Ennen syksyllä 2021 toteutettua ruokalistauudistusta testasimme naudanlihaa sisältäviä ruokia, joihin lisättiin naudanlihan rinnalle broileria. Pilottijaksot toteutettiin kahdessa koulussa: Cygnaeuksen koulussa ja Mikaelin koulun Koulukadun yksikössä. Pilottijakson aikana ruokasaleissa oli joka päivä mahdollisuus antaa palautetta Happy or not -laitteella. Pilotin jälkeen kysyimme oppilaiden, koulun henkilökunnan sekä huoltajien kokemuksia uusista aterioista kyselyillä. Kyselyvastauksien lisäksi tarkastelimme myös koulukohtaista aterioiden menekkiä. Siinä ei havaittu eroa pilottijaksolla. 

•    Katso video oppilaiden kokemuksista pilottiruoista 
 

Masu on kouluruoan koti

Masu on kouluruoan koti ja sieltä löytyy kaikki kouluruokaan liittyvät tärkeä tieto, esimerkiksi päivä- ja viikkokohtaisetruokalistat. Masun verkkosivuston rinnalle on tehty myös mobiilisovellus. Se on tarkoitettu lähinnä kouluikäisille, mutta totta kai myös kiinnostuneet vanhemmat voivat ladata applikaation.

•    masu.arkea.fi