
Piparipullat
12–15 kpl
Valmistusaika: 1,5 h
(pähkinätön)
Piparipullat leivotaan korvapuustin tapaan täytteenä valmista piparkakkutaikinaa. Pullat koristellaan piparien tapaan sokerikuorrutteella ja nonparelleilla.
100 g voita
2½ dl maitoa
25 g tuorehiivaa
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
ripaus suolaa
8 dl vehnäjauhoja
Täyte
500 g piparkakkutaikinaa
1 rkl sokeria
voiteluun 1 kananmuna
koristeluun sokerikuorrutetta ja nonparelleja
Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja noin puolet jauhoista, vaivaa taikinaa hetken aikaa. Lisää sulatettu voi ja loput vehnäjauhoista pienissä erissä. Peitä taikinakulho liinalla ja kohota taikinaa lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
Kauli taikina jauhotetulla alustalla suorakaiteen muotoiseksi noin puolen sentin paksuiseksi levyksi. Kauli myös piparkakkutaikina suorakaiteenmuotoiseksi levyksi siten, että se on pituudeltaan lähes samankokoinen, mutta korkeudeltaan noin 5 cm pienempi. Nosta piparitaikina pullataikinan päälle ja ripottele pinnalle sokeria.
Kääri levy pitkältä sivulta alkaen tiukaksi rullaksi. Nipistä saumakohta hyvin kiinni ja jätä sauma pöytää vasten. Leikkaa rullasta terävällä veitsellä noin 2 cm kokoisia paloja. Nosta pullat pellille leivinpaperin päälle leikkuupinta ylöspäin. Anna pullien kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Voitele pullat kananmunalla ja paista 175-asteisessa uunissa noin 10–12 minuuttia.
Koristele jäähtyneet pullat sokerikuorrutteella ja nonparelleilla.