piparipullat

Piparipullat

12–15 kpl

Valmistusaika: 1,5 h

(pähkinätön)

 

Piparipullat leivotaan korvapuustin tapaan täytteenä valmista piparkakkutaikinaa. Pullat koristellaan piparien tapaan sokerikuorrutteella ja nonparelleilla.

 

100 g voita

2½ dl maitoa

25 g tuorehiivaa

1 dl sokeria

1 rkl kardemummaa

ripaus suolaa

8 dl vehnäjauhoja

 

Täyte

500 g piparkakkutaikinaa

1 rkl sokeria

 

voiteluun 1 kananmuna

koristeluun sokerikuorrutetta ja nonparelleja

 

Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja noin puolet jauhoista, vaivaa taikinaa hetken aikaa. Lisää sulatettu voi ja loput vehnäjauhoista pienissä erissä. Peitä taikinakulho liinalla ja kohota taikinaa lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Kauli taikina jauhotetulla alustalla suorakaiteen muotoiseksi noin puolen sentin paksuiseksi levyksi. Kauli myös piparkakkutaikina suorakaiteenmuotoiseksi levyksi siten, että se on pituudeltaan lähes samankokoinen, mutta korkeudeltaan noin 5 cm pienempi. Nosta piparitaikina pullataikinan päälle ja ripottele pinnalle sokeria.

Kääri levy pitkältä sivulta alkaen tiukaksi rullaksi. Nipistä saumakohta hyvin kiinni ja jätä sauma pöytää vasten. Leikkaa rullasta terävällä veitsellä noin 2 cm kokoisia paloja. Nosta pullat pellille leivinpaperin päälle leikkuupinta ylöspäin. Anna pullien kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Voitele pullat kananmunalla ja paista 175-asteisessa uunissa noin 10–12 minuuttia.

Koristele jäähtyneet pullat sokerikuorrutteella ja nonparelleilla.