
Raparperipiirakka ja kinuskikastike
8:lle
Valmistusaika: 1,5 h
(pähkinätön)
Alkukesän herkullisin piirakka valmistuu raparperista. Raparperipiirakan kanssa nautitaan ihanan täyteläistä fariinisokerista valmistettua kinuskikastiketta.
Taikina
200 g voita
8 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 prk (200 g) kermaviiliä
2 kananmunaa
Täyte
5 dl raparperin paloja
1 prk (250 g) maitorahkaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
Kinuskikastike
2 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
Sulata voi kattilassa tai mikrossa. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa ja lisää joukkoon sulatettu voi. Ota toiseen astiaan pintaa varten 1/3 osaa muruseoksesta. Käytä 2/3 muruseoksesta pohjataikinaan, johon sekoitetaan vielä 1 prk kermaviiliä ja 2 kananmunaa. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan, painele tasaiseksi pohjalle ja vuoan reunoille.
Pilko raparperit ja levitä pohjan päälle. Sekoita rahka, sokerit ja kananmuna keskenään tasaiseksi seokseksi ja kaada raparperien päälle. Ripottele lopuksi muruseos pinnalle ja paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia tai kunnes muruseos näyttää kullanruskealta.
Valmista kinuskikastike laittamalla kuohukerma ja fariinisokeri kattilaan. Keitä keskilämmöllä noin 5 minuuttia kunnes kinuski kuplii. Jäähdytä kinuski ja nauti raparperipiirakan kanssa.