havikkiviikko

Ruokahävikki haltuun

Turun kaupungin kouluissa ja päiväkodeissa vietetään hävikkiviikkoa 28.3.1.4.2022. Viikon teemana on lautashävikin vähentäminen, johon jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa.

Oppilaita kannustetaan ottamaan lautaselle vain sen verran ruokaa mitä jaksaa syödä, koska aina voi ottaa lisää. Viikon tarkoitus on herätellä ajattelemaan omia kulutustottumuksiaan ja ajatusta siitä, että pienilläkin teoilla voi vaikuttaa.
– Valtakunnallista hävikkiviikkoa vietetään syksyllä, mutta Arkea halusi järjestää myös keväällä hävikkiviikon ja ottaa näin kantaa Arkealle tärkeään asiaan. Arkea tuottaa päivittäin noin 20 000 koulu- ja päiväkotiateriaa, joten toiminnallamme on suuri vaikutus myös Turun kaupungin ympäristötavoitteisiin, kertoo Arkean palvelupäällikkö Mirva Röning.  

Arkealla hävikin vähentäminen on tärkeä osa myös päivittäistä toimintaa. Hävikin määrää tarkastellaan ruokalistakierrosten jälkeen ja raaka-aineiden sekä ruoan määriä muokataan kulutuksen mukaan. Ruokalistoja on myös lyhennetty kuudesta viikosta viiteen, jolloin vain suosituimmat ruoat pysyvät listalla. Tiivistämisen tavoitteena on, että jokainen söisi tarjottavan aterian joka päivä.

Hävikkiviikko liittyy maailman ylikulutuspäivään, jota vietetään Suomessa keväällä. Ylikulutuspäivä tarkoittaa sitä, että siihen päivään mennessä olemme käyttäneet luonnonvarat, joiden pitäisi riittää koko vuodeksi. Ylikulutuksen suurimmat syyt ovat energiantuotanto, liikenne ja ruokatuotanto. Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa ympäristöä ja ruokahävikin vähentäminen on helppo keino vähentää ruoan ilmastovaikutuksia.

Kanna sinäkin kortesi kekoon ja ota lautaselle vain sen verran kuin jaksat syödä!