sokeri

Sokeri on sallittua – mutta maltilla

Päiväkodeissa ja kouluissa lisättyä sokeria käytetään suositusten mukaisesti. Sillä taitetaan happamuutta tai karvautta esimerkiksi välipalatuotteissa.

 

Päiväkoti- ja kouluruoan sisältämät sokerimäärät herättävät keskustelua vuodesta toiseen. Sokerin käyttäminen mietityttää erityisesti pienten lasten vanhempia ja monet kokevat, ettei alle vuoden ikäisille lapsille tulisi tarjota ollenkaan lisättyä sokeria sisältäviä tuotteita. Sokeri ei kuitenkaan ole kiellettyjen listalla alle vuoden ikäisillekään lapsille, ainoastaan sitä tulisi käyttää maltillisesti pienissä määrin.

Laskennallisesti lisätyn sokerin osuus tulisi olla maksimissaan kymmenen prosenttia kokonaisenergiamäärästä laskettuna. Maidon, hedelmien, marjojen ja kasvisten sisältämää luontaista sokeria ei tarvitse varoa. Tyypillisesti lisätyn sokerin osuus jää pienillä lapsilla tämän tavoitteen alle. Vasta vuoden iän täytyttyä lasten sokerinsaanti lisääntyy merkittävästi. Usein tässä kohtaa ruokavalioon tulevat mukaan esimerkiksi sokeripitoiset mehut. Mehut ovatkin merkittävämpiä sokerinlähteitä lasten ruokavaliossa.

 

Sokeria suositusten mukaan

Päiväkoti- ja kouluruoissa Arkea käyttää sokeria suositusten mukaan maltillisesti. Lisättyä sokeria käytetään vähäisissä määrin esimerkiksi happamuuden tai karvauden taittamiseen jälkiruoka- ja välipalatuotteissa. Välipalatuotteet valitaan Sydänmerkki-kriteerien mukaisesti.

– Esimerkiksi jogurteissa käytämme maustamatonta jogurttia ja lisäämme makuaineeksi 100-prosenttisia hedelmäsoseita ja pienen määrän sokeria. Sokeripitoisia juomia, esimerkiksi mehuja, ei päiväkodeissa tarjota lainkaan retki- tai muita poikkeuspäiviä lukuun ottamatta, Maarit Ketola sanoo.