porkkana

Ruokaa lapsenne parhaaksi

Me ajattelemme, että terveellinen ja maittava ruoka on tärkeä osa lapsen päivää. Meillä on vuosien kokemus päiväkotiruoan valmistamisesta, mutta luomme jatkuvasti uutta, jotta ruoka vastaa nykylasten ja perheiden tarpeita.

Päiväkotiruoka on monipuolista ja ravitsevaa

Päiväkotiruoan suunnittelussa noudatamme Terveyttä ja iloa ruoasta – varhaiskasvatuksen ruokailusuosituksia (2018) sekä Syödään yhdessä – ruokasuosituksia lapsiperheille (2019). Vahvan ravitsemusosaamisemme ansiosta pystymme varmistamaan, että lasten ravitsemustarpeet huomioidaan läpi koko ateriaketjun raaka-aine hankinnoista lapsen lautaselle. Ruokalistamme on kuuden viikon kiertävä lista. Juhlapäivät ja teemat piristävät ruokalistaa.

Käytämme suomalaisia raaka-aineita

Käytämme kotimaisia raaka-aineita niin paljon kuin mahdollista, sillä ne ovat varmasti puhtaita ja turvallisia. Samalla tuemme suomalaista työtä. Päiväkotiruokailussa käytetetään vain suomalaista broilerin- ja sianlihaa. Peruna ja muut tuoreet juurekset ovat aina Suomessa kasvatettuja. Erityisesti salaateissa ja tuoreannoksissa näkyy sesonginmukaisuus. Arkea käyttää vain kotimaista maitoa ja piimää. Myös muut maitotaloustuotteet, esim. kermat, juustot, jugurtit, ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta Suomesta.

Valmistamamme ruoka on turvallista

Käyttämämme tuotteet eivät sisällä muuntogeenisiä ainesosia, natriumglutamaattia eivätkä keinotekoisia makeutusaineita. Elintarvikehankinnoissa kiinnitetään huomioita myös tuotteiden ekologisuuteen ja eettisyyteen. Lisäksi kalatuotteissa suositaan MSC (Marine Stewardship Council) -sertifioituja kalatuotteita. MSC:n tavoitteena on vähentää ylikalastusta eli luonnonvarojen kestämätöntä käyttöä.

Kerran viikossa on kasvisruokapäivä

Päiväkodeissa kasvisruoka on tilattavissa erityisruokavaliona. Kaikilla on kuitenkin kasvisruokapäivä kerran tai kaksi kertaa viikossa.

Emme ruoki hukkaa

Päiväkodissa maistellaan ja tutustutaan monipuolisesti eri ruokiin ja kannustamme lapsia maistamaan rohkeasti uusia makuja. Kun ateria on sopivan kokoinen, myös biojätettä syntyy vähemmän. Hävikin seuraaminen on keittiöissämme arkipäivää ja teemme päivittäin työtä hävikin vähentämiseksi.

Erityisruokavaliot

Terveydellisiin syihin perustuvat erityisruokavaliot johdetaan mahdollisuuksien mukaan perusruokavaliosta siten, että erityisruokavaliot muistuttaisivat perusruokavaliota. Ruokavaliosta jätetään pois vain ne ruoka-aineet, joiden välttäminen on merkittävien oireiden takia perusteltua.

Erityisruokavalioiden suunnittelun tukena Arkealla on käytössään ravitsemusasiantuntija, joka on suorittanut ylemmän korkeakoulututkinnon ravitsemustieteestä.

Aiheeseen liittyen: