porkkana

Masu är skolmatens hem

Nu hittar du menyerna för skolorna och daghemmen i Åbonejden behändigt via en och samma adress. I Masu kan du också läsa de senaste nyheterna och aktuella fenomen kring ämnet. 

Finland har världens bästa skolmatssystem. Finland var det första landet i världen som började servera avgiftsfri skolmat redan på 1940-talet – det har alltså varit en del av vardagen i över 70 år. Finlands skol-matssystem är ett privilegium, men det får ofta hård kritik.

Skolmatens dåliga rykte har ofta sitt ursprung i dåliga personliga erfarenheter hos vuxna. Föreställningen om att skolmaten skulle smaka illa, inte vara närande och att samma rätter roterar på matsedeln vecka efter vecka är stark. Detta beror i stor utsträckning på okunnighet och på att man inte kunnat kommuni-cera tillräckligt om skolmatens kvalitet. Därför ville Arkea skapa en egen webbplats för skol- och dagismat.

– Syftet med Masu är att öka uppskattningen för skolmaten och dem som lagar den. Vi vill öka medvetenheten om den höga nivån på skolmaten och de högklassiga råvaror som vi använder, säger Sanna Uusitalo, servicechef på Arkea.

 

pinaattiletut

 

Barnen och personalen i centrum för Masu

Arkea lagar mat för skolor och daghem i Pemar, Punkalaidun och Åbo. Nu hittas menyerna för skolorna och daghemmen i dessa områden behändigt via Masu, där man kan söka menyn med skolans eller daghemmets namn. Menyerna visas till slutet av följande vecka, vilket också gör det enklare för alla föräldrar att planera middagen som serveras hemma.

Vi uppdaterar också Masu aktivt med artiklar om nyheter och fenomen som gäller skolmåltider. Här finns artiklar om bl.a. menyplanering, dagisbarnens favoriträtter och vilka de största utmaningarna är när det gäller barnens näring. Med hjälp av Masu kan man lära sig identifiera ätstörningar hos barn och här finns också information om det nya mellanmålskortet. På webbplatsen gör dagisbarn, skolelever och personalen sina röster hörda – alla på sitt sätt, och ofta med glimten i ögat. Masu utvecklas och växer hela tiden, och i fortsättningen kommer vi också att dela recept om barnens favoriträtter i skolorna och daghemmen.

Mobilapplikationen stödjer webbplatsen

En mobilapplikation har också tagits fram parallellt med Masu-webbplatsen. Den är främst avsedd för barn i skolåldern, men självklart kan även intresserade föräldrar ladda ner appen. Läs mer om Masu-appen och hämta applikationen tillsammans med barnet.