perunamuusi

Traditionella maträtter rockar i skolmaten

Traditionella hemlagade maträtter har funnits på skolornas matlistor i årtionden. Men varför finns det inte pizza och hamburgare på barnens tallrikar?

I Åbo, Pemar, Aura och Punkalaidun tillreds skolmåltiderna i Arkeas tillredningskök. Det finns nästan hundra av dem i Åboregionen. Produkt- och serviceplanerare Jarkko Malmberg ansvarar för planeringen av matlistan, som roterar över sex veckor, tillsammans med sin arbetspartner Virpi Sarakaski.

– I skolorna äter man dagligen 20 000 matportioner och i daghemmen ytterligare 5 000. Mitt mål är att maten ska vara god och näringsrik och att den ska vara av jämn kvalitet i alla enheter. Oavsett om det är fråga om skinkfrestelse eller grönsakspurésoppa, säger Malmberg.

Jarkko Malmberg

 

En del av köttet ersätts med grönsaker

Matlistan förblir mycket likadan från år till år, eftersom barnen är nöjda med de maträtter som serveras. Fiskpinnar, ugnskorv, spenatplättar, makaronilåda, köttbullar och kycklingbullar har varit skolmat i årtionden, och de tillhör fortfarande barnens favoriter. Även fisksoppa, kållåda och gröt hålls kvar på listan. Just nu utgör en minskad användning av nötkött en av de största förändringarna. Recepten har redan modifierats så att man i vissa maträtter ersätter 20 procent av köttet med växtprotein.

– När man till exempel ersätter en del av köttet med bondbönor i köttfärssås, betyder det i våra matmängder sammanlagt mer än 500 kilo mindre kött per dag, räknar Malmberg.

Förra året testades bondbönärtsoppa i skolorna för första gången. Soppan fick riktigt bra feedback från både barnen och deras föräldrar.

kalapuikot

 

Minst två gånger om året ordnar man i skolorna barnens favoritmatdag. Då får de rösta sin favorit från en lista som Malmberg och Sarakaski har sammansatt. Ugnskorven vinner oftast omröstningen, i vissa skolor vinner fiskpinnarna. Dessa barnens favoriträtter finns på tallrikarna sex till åtta gånger om året. I år kommer barnen att få rösta om den bästa vegetariska maträtten på favoritmatdagen. Malmberg tror att spenatplättarna kommer att vinna.

– Barnen frågar varje år efter pizza och hamburgare. Men när vi lagar 20 000 portioner om dagen, är det inte så enkelt att tillreda dem. De är inte maträtter för storhushåll och därför har dessa läckerheter ännu inte kommit in på matlistan.

hernekeitto

 

Recepten utvecklas kontinuerligt

På Arkea förbättras recepten kontinuerligt. Kockarna som arbetar i tillredningsköket ger god feedback om utvecklandet av recepten. Malmberg arbetar även själv i köket, testar nya råvaror och finslipar recepten tillsammans med kockarna.

De största utmaningarna i Arkea är de barn som inte äter skolmat. Det finns cirka 3 000 sådana barn i Åboregionen, de flesta i högstadieåldern. Malmberg tror inte att det bara beror på matens kvalitet när man låter bli att äta.

– Skolmaten är verkligt viktig för alla barn. Det påverkar inlärningen, och näring är en viktig stödåtgärd för studier. Att kunna utveckla den här stödåtgärden är det mest givande i det här arbetet, säger Malmberg.